Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar a avut suficiente elemente pentru a fi catalogat drept unic, inedit, plin de noutati: primul desfasurat iarna, primul desfasurat in lumea araba, cel mai scump din istorie, cea mai mica tara gazda, cele mai mici distante intre locurile de desfaurare a meciurilor. In Doha, toata atmosfera este conectata la acest eveniment, care se reflecta peste tot: in oras, in mijloacele de transport, in magazine, ba chiar si in celebrul Muzeu National de Istorie a Qatarului, a carui menire era cu totul alta pana acum.
Din pacate pentru ea, echipa gazda nu a putut onora acest entuziasm, pierzand meciul de deschidere, in care foarte rar a pus vreo problema Ecuadorului. Sud-americanii au castigat fara emotii, in repriza a doua chiar reducand vizibil ritmul. Mai mult, vedeta lor si autorul celor doua goluri, capitanul Valencia, a fost chiar inlocuit pentru menajare. Este o tactica ce se poate intoarce impotriva ecuadorienilor, nefiind exclus ca in aceasta grupa sa conteze si golaverajul pentru calificarea in optimi.
In a doua zi a competitiei, Anglia si Iran au oferit un adevarat spectacol, la pupitru fiind selectionata Albionului. Iranienii, care au devenit o prezenta obisnuita la turneele finale, au avut si ghinionul accidentarii portarului Beiranvad dupa doar 20 de minute. Pana in acel moment, europenii dominasera copios, avand posesia peste 80%, dar fara a-si fi creat nicio ocazie mare de gol. Au profitat si de impactul psihologic al nefericitului eveniment, si s-au dezlantuit, luand avantaj de 3 goluri pana la pauza. Si repriza a doua a fost controlata de echipa lui Southgate, dar iranienii au meritul de a nu se fi inchis in defensiva. La scorul de 6-1 au mai avut o bara si au inchis meciul cu un penalty transformat. Anglia - Iran 6-2, britanicii pot spera foarte sus.
Meciul Tarile de Jos – Senegal a avut momente cand ambele formatii au cautat lovitura decisiva, precum doi boxeri in ring. A reusit-o Portocala Mecanica, spre final, atunci cand atacantul Gakpo (marcator la primul meci la un Mondial) si portarul Mendy ne-au reamintit de tristul sfert de finala al Romaniei din 1994, impotriva Suediei. Africanii nu au renuntat, au incercat sa revina si l-au pus in mare dificultate pe Noppert, dar Klaassen a dus scorul la 2-0 in ultimul minut al prelungirilor, batavii confirmandu-si astfel statutul de favoriti ai grupei.
Egalul dintre SUA si Tara Galilor se inscrie la randul sau in categoria normalitatii, dupa ce formatiile si-au impartit dominarea pe reprize.
Asadar, ineditul Mondial nu a adus inca nicio echipa si niciun rezultat surpriza. Potential exista din plin, pentru ca abia s-au jucat patru meciuri, iar candidate sunt destule.
Din Doha, Catalin Tudose