Sezonul 2022-2023 al Ligii Națiunilor a ajuns la un bun sfârșit. Cele 55 de naționale membre au dat tot ce au avut mai bun pentru a ne oferi nouă, spectatorilor, un spectacol ca la carte, tipic european. Cu toate că această competiție nu se compară din punct de vedere al numerelor și al intensității cu
Campionatul Mondial sau cel European, tot este un turneu ce merită văzut de către toți pasionații de fotbal.
Dar, pentru necunoscători, ce este mai exact Liga Națiunilor? Cum funcționează? Afectează în vreun fel această competiție performanțele echipelor naționale? Vei afla răspunsul la aceste întrebări în câteva momente. Și nu uita! Poți paria pe meciurile din sezonul viitor al acestei competiții la orice
casino online!
Ce este UEFA Nations League?
Pe scurt, UEFA a susținut că este timpul să adauge o însemnătate mai mare meciurilor între echipele naționale, astfel încât să nu se mai pună preț și timp pe meciurile amicale. Mai exact, de ce să nu existe miză mereu când se întâlnesc naționalele de fotbal? Rezultatul este unul bun, adăugând un nou nivel fotbalului european.
Liga Națiunilor pune în scenă toate cele 55 de țări europene, renunțând în mare parte la amicalele lipsite de scop, din trecut. Asta nu înseamnă că echipele naționale nu pot să-și mai programeze amicale, doar că aceste meciuri nu mai sunt văzute ca fiind "obligatorii" pentru pregătirea unei echipe naționale. Liga Națiunilor rezolvă această problemă. Până la urmă, este o competiție care dorește să se bată la cot cu alte competiții importante din fotbalul mondial. Iar acest lucru se vede în modul în care se prezintă echipele naționale, tratând cu seriozitate acest turneu, chiar dacă a fost introdus recent.
Formatul Nations League
Echipele participante la Liga Națiunilor sunt împărțite în patru divizii: A, B, C, D. Primele 3 divizii sunt împărțite în grupe de câte 4 echipe, în timp ce divizia D se împarte în două grupe: una de trei, și una de patru. Liga funcționează pe principiul campionatelor de fotbal clasice, cu echipele cele mai slabe retrogradând în divizii mai puțin importante. În același timp, cele mai bune echipe din divizia B, C și D au oportunitatea de a avansa în ierarhie.
Cele mai bune echipe din divizia A vor continua în playoff, ce ia forma rundelor eliminatorii din competițiile europene de renume precum Campionatul European sau Champions League. Cea mai bună echipă va avea onoarea de a ridica trofeul Ligii Națiunilor.
Jucătorii și antrenorii - păreri mixte despre Liga Națiunilor
Jürgen Klopp este unul dintre antrenorii care nu au fost deloc mulțumiți de introducerea Ligii Națiunilor. Antrenorul lui Liverpool și-a exprimat frustrarea înainte de finala Champions League din 2022, menționând că organizatorii ar trebui să renunțe la aceasta idee. Klopp a menționat că Liga Națiunilor îi se pare o "idee ridicolă". Această părere s-a născut din ideea că jucătorii sunt suprasolicitați, datorită Ligii Națiunilor având și mai multe meciuri de jucat într-un sezon.
Mijlocașul belgian a lui Manchester City, Kevin de Bruyne, consideră că Liga Națiunilor nu este o competiție importantă. Acesta simte că meciurile sunt tot amicale, doar că sunt ambalate într-un mod frumos de UEFA. Kevi de Bruyne s-a arătat nemulțumit că după ce a terminat un sezon greu cu City a fost nevoit să se prezinte pentru această competiție.
De cealaltă parte, antrenorul selecționatei Angliei, Gareth Southgate, s-a arătat mulțumit de formatul și scopul competiției. Este de înțeles, mai ales că în ediția inaugurală Anglia a reușit să termine pe locul 3, luând astfel medalia de bronz.
Cum afectează această competiție echipele naționale?
După cum am observat, părerile legate de Liga Națiunilor sunt împărțite. Totuși, un lucru este sigur: această competiție afectează parcursul și modul în care echipele naționale se pregătesc. Cum amicalele nu mai sunt prioritizate, echipele naționale sunt nevoite să participe în Liga Națiunilor. Cu toate că această competiție se vrea a fi una competitivă, devine din ce în ce complicat pentru echipele naționale să se bucure de această competitivitate după un sezon greu de fotbal intern.
În același timp, această competiție reprezintă un plus de șanse pentru echipele din ligile inferioare pentru a se face remarcate. Lee Casciaro, atacantul Gibraltarului, a menționat că posibilitatea de a juca cu echipe de același nivel poate ajuta o echipă națională să devină mai bine pregătită.
În funcție de obiectivele avute, prezența în Nations League poate afecta o națională atât în mod pozitiv cât și în mod negativ. Dacă echipa nu pune preț pe această ligă, atunci meciurile jucate se pot simți ca fiind lipsite de sens. Pe de altă parte parte, Liga Națiunilor poate reprezenta un teren de antrenament incredibil pentru anumite echipe, și totodată oferă echipelor mici șansa de a ieși în evidență.
Concluzie
Fie că ne place sau nu, Liga Națiunilor a devenit o competiție importantă pentru UEFA, și este greu de crezut că aceasta va dispărea atât de ușor. Indiferent de părerile oamenilor din fotbal, Liga Națiunilor UEFA se bucură de o popularitate considerabilă, iar pasionații de fotbal nu vor spune niciodată "nu" unei competiții de acest fel.