Universitatea Craiova s-a calificat dramatic în Europa Conference League, după ce a învins-o pe Universitatea Cluj cu scorul de 5-4, la loviturile de departajare, duminică seara, pe stadionul "Ion Oblemenco", în barajul pentru această competiţie europeană, în care scorul a fost egal după cele 90 de minute regulamentare (0-0) şi după prelungiri (1-1).
Portarul gazdelor, Laurenţiu Popescu, a fost eroul serii, apărând şuturile lui Dan Nistor şi Filip Ilie, la penalty-uri, după ce clujenii au fost în avantaj, goalkeeper-ul Edvinas Gertmonas apărând lovitura lui Raúl Silva.
Meciul dintre a treia clasată, Universitatea Craiova, şi formaţia ocupantă a locului 10 (Universitatea Cluj), a fost a fost marcat de miza sa şi de lipsa de prospeţime a ambelor echipe, în special a formaţiei antrenate de Constantin Gâlcă.
Prima ocazie a partidei a aparţinut gazdelor (9), dar Gertmonas a respins în corner şutul lui Alexandru Creţu. "U" Cluj a fost foarte aproape de deschiderea scorului, portarul Popescu a respins salvator mingea trimisă cu capul de argentinianul Federico Anselmo. Creţu a trecut din nou pe lângă gol (29), însă nu a ajuns la o minge în faţa lui Gertmonas. După pauză, craiovenii au avut o bară (58), la o învălmăşeală în careul mic al oaspeţilor, prin Elvir Koljić.
Popescu a fost providenţial la voleu lui Dorinel Oancea (61), după care Gjoko Zajkov a blocat reluarea lui Robert Silaghi. Popescu a respins şi şutul fostului său coleg Ovidiu Bic (67). Gertmonas s-a remarcat la cealaltă poartă (71), la reluarea lui Raúl Silva. Cea mai mare ocazie a aparţinut oaspeţilor (86), dar Valentin Gheorghe, scăpat singur cu Popescu, a trimis un lob peste poartă. "U" Cluj a fost aproape să evite prelungirile, dar Popescu a avut o intervenţie bună la şutul ivorianului Kevin Doukouré (90+4), din marginea careului.
În prelungiri, Popescu a fost pus la încercare de Dan Nistor (103), cu un şut din afara careului. În minutul 118, Valentin Gheorghe a comis henţ în careu, la şutul lui Lyes Houri, iar arbitrul a dictat penalty pentru craioveni, transformat de jucătorul francez (120). Clujenii s-au aruncat în atac, dar Universitatea Craiova a recuperat şi a plecat pe contraatac, Koljić a marcat, însă reuşita sa (120+2) a fost anulată de VAR pentru ofsaid.
Echipa din Bănie s-a crezut învingătoare mai devreme decât era cazul şi a oferit o lovitură liberă din propria jumătate, mingea a fost aruncată în careu, iar Jovan Marković l-a lovit pe Bogdan Mitrea în încercarea de a respinge (120+5). Arbitrajul video a intervenit şi Bârsan a dictat penalty pentru "şepcile roşii", transformat de Dan Nistor (120+10), fostul jucător al Craiovei, care a trimis meciul la loviturile de departajare.
Pentru Universitatea Craiova au transformat Koljić, Mekvabishvili, Creţu, Houri şi Zajkov, iar pentru clujeni au înscris Bic, Mitrea, Chipciu şi Thalisson Kelven.
Lovitura de start a partidei a fost dată de Gheorghe Ciurea, fost campion cu Universitatea Craiova în 1991.
FCSB (campioana) va reprezenta România în Champions League, Corvinul Hunedoara (câştigătoarea Cupei României) va evolua în Europa League, în timp ce CFR Cluj (ocupanta locului 2 în Superligă) şi Universitatea Craiova (câştigătoarea barajului) vor juca în Europa Conference League.
26.05.2024, Craiova, Stadion: "Ion Oblemenco", Ora: 20:00
Arbitru: Marcel Bârsan (Bucureşti), Spectatori: 15.487
Universitatea Craiova - Universitatea Cluj 1-1 (0-0, 0-0), după prelungiri; 5-4, la loviturile de departajare, Stadion "Ion Oblemenco" - Craiova
Au marcat: Lyes Houri (120 penalty), respectiv Dan Nistor (120+10 penalty)
Au executat în ordine loviturile de departajare: Elvir Koljić 1-0 (gol), Ovidiu Bic 1-1 (gol), Raúl Silva 1-1 (ratare - a apărat Edvinas Gertmonas), Bogdan Mitrea 1-2 (gol), Anzor Mekvabishvili 2-2 (gol), Alexandru Chipciu 2-3 (gol), Alexandru Creţu 3-3 (gol), Thalisson Kelven 3-4 (gol), Lyes Houri 4-4 (gol), Dan Nistor 4-4 (ratare - apără Laurenţiu Popescu), Gjoko Zajkov 5-4 (gol), Filip Ilie 5-4 (ratare - apără Laurenţiu Popescu).
Universitatea Craiova: L. Popescu - Soiri (Ndong 96), Zajkov, Raúl Silva, Bancu - Al. Creţu, Mateiu (Koljić 57), Mekvabishvili - Danciu (Bană 46), A. Ivan (Houri 75), Mitriţă (Marković 113). Antrenor: Constantin Gâlcă.
Universitatea Cluj: Gertmonas - Oancea (Mitrea 113), Thalisson, Masoero, Chipciu - Silaghi (V. Gheorghe 77), G. Simion, Bic - Nistor - Anselmo (Doukouré 86), Roger (Chinteş 77; F. Ilie 120). Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău.
Cartonaşe galbene: Mitriţă (22), Bancu (45+1), Mekvabishvili (112), AL. Creţu 120+5) - Masoero (17), Oancea (117)
► Constantin Gâlcă: "Mă așteptam să fie meci greu, chiar foarte greu, având în vedere antrenorul de la U Cluj și jucătorii. Dar să treci de la extaz la agonie și invers e cam dur. Suntem bucuroși că băieții au fost conectați tot timpul la meci, că nu și-au pierdut speranța. Ne pare bine că suporterii au fost alături de noi și ne-au încurajat. La final, nu mai contează cum câștigi, ci să mergi în cupele europene. La loviturile de departajare te gândești la toate, dar trăiam cu speranța și îmi doream să fim tot timpul concentrați și Laurențiu Popescu a avut două intervenții fabuloase și a salvat acest moment foarte greu. I-am felicitat pe jucători pentru atitudine, că au crezut tot timpul în ei, că au vrut să câștige și să ducă echipa în cupele europoene, că era foarte important. Urmează multă muncă. Sezonul viitor va fi mult mai greu, sunt conștient. Jucătorii care vor veni trebuie să joace foarte bine pentru a fi sus și a lupta pentru titlu. Deocamdată nu pot să vă spun despre lot. Zilele viitoare mai vedem, tragem concluzii și veți afla".
►
Ioan Ovidiu Sabău: "
Am făcut un joc bun, am avut câteva ocazii importante. Puteam să încheiem meciul în minutul 87 la ocazia aia 1 la 1 cu portarul. Dai scăriță... tratezi faza atât de superficial. Nu trebuia să ia acea decizie. Se termina jocul, era gata, eram calificați! Apoi, a fost acea fază la care nu ai voie efectiv să ridici brațul la un șut banal. Nu înțelegi momentul, se termină, ai pierdut o calificare! Ne-am dus în prelungiri, am reușit și să egalăm și au venit penalty-urile. Nu am reușit să ne calificăm. E trist, dar asta e meseria. Dezamăgirea e mare, toți suntem foarte afectați. Anul trecut am pierdut Cupa la loviturile de departajare, acum nu am reușit să scriem istorie și să ne calificăm în cupele europene. Am făcut un sezon bun, multe meciuri bune, părea că avem identitate de joc, am avut posesie. Am fost la un pas să ne calificăm în play-off, fără să facem un joc spectaculos. Foarte multe momente bune, frumoase, dar și foarte multe momente rele. Nu vreau să iau decizii la cald, mâine vom avea o discuție. Apoi, Sabău a spus că lotul ardelenilor va suferi multe schimbări în această vară și nu va ține cont de sentimente în momentul în care va alege cine rămâne și cine pleacă. Vom decide cine va rămâne, cine va pleca, ce jucători vom putea să aducem. La Daniel Popa nu se mai pune problema, el a plecat. Suntem mai mulți care ne ocupăm de achiziții, vom vedea. Trebuie să fim foarte corecți și atenți, fără sentimente, să luăm deciziile cele mai bune pentru acest club. Să vedem cine face față presiunii. Îmi doresc să trecem la următorul nivel".