Unii se plâng în gura mare că au rămas săraci lipiţi. Alţii spun mai pe şoptite că le-a scăzut averea la jumătate. În fine, sunt oameni de afaceri care susţin că important este că nu au dat oameni afară şi că-şi continuă investiţiile.
După modelul topului Forbes al miliardarilor lumii, şi clasamentul averilor din România a fost răsturnat de criza economică. La nivel mondial, singurul român care a rămas în topul Forbes este Dinu Patriciu, şi el cu o avere mai mică cu 700 milioane de dolari decât anul trecut, Ion Ţiriac părăsind podiumul. În România, Gigi Becali, care anul trecut se afla pe prima poziţie în Capital Top 300 cei mai bogaţi români, cu 2,5 miliarde de euro, spune acum că este sărac lipit.
"
Eu nu mai am avere, dom’ne. Gata! S-a dus. Zero. Dacă nu poţi să-ţi vinzi marfa, să iei bani pe ea, nu ai nimic. Anul trecut, când m-au trecut în top, aveam, însă acuma nu", a declarat Gigi Becali. Nici fraţii timişoreni Marius şi Emil Cristescu, patronii Bega Group, care figurau pe locul zece în top, nu se simt prea bine din cauza crizei. "
Evident, oricine constată o diminuare a cifrei de afaceri. Am înregistrat o scădere de aproape 10% a veniturilor din chirii, însă marele nostru avantaj este că activăm în foarte multe domenii. Fiind vorba de multe active industriale, ele n-au fost foarte afectate", a declarat Marius Cristescu.
George Copos, locul 22, se fereşte să spună ce procent din averea estimată în 2008 la 260-280 milioane de euro a fost topit de criză. "
Averea mea este reprezentată de angajaţii Grupului Ana. Consider că nu contează banii, ci capitalul de oameni pe care-l are fiecare societate, pentru că ne aşteaptă o suferinţă de durată, o criză cum n-a mai văzut Planeta Pământ. Eu nu sunt un om bogat! Eu nu sunt un om bogat. Îmi place să fac bani, dar nu-mi plac banii", spune patronul Rapidului.
Şi politicienii plâng
De pe locul 45, vasluianul Adrian Porumboiu se felicită că a investit în producţie, şi nu în speculaţii imobiliare. "
Puteam şi eu să cumpăr terenuri, nu-ţi trebuie prea multă carte", spune el. Pentru Porumboiu, clasamentele reprezintă mai mult "
o chestiune care ţine de cancan", declarându-se îngrijorat mai degrabă de faptul că "în perioadă de criză nu văd prea mulţi oameni care să stăpânească fenomenul economic", decât de averea personală. "
Important este că nu am dat pe nimeni afară şi că îmi continui investiţiile", a adăugat el. Omul de afaceri deplânge faptul că economia românească s-a bazat pe speculaţii, şi nu pe investiţii productive. "Acum, singurele care mai fac speculaţii sunt băncile. Un leu sănătos se poate baza numai pe producţie, nu pe speculaţii", a încheiat omul de afaceri.
Nici afacerile politicienilor nu prosperă în timp de criză, ci dimpotrivă. Senatorul UDMR Verestoy Attila spune că dacă ar fi să vândă acum afacerile sale, evaluate anul trecut la 80 milioane de euro (locul 91), nu ar mai obţine nici jumătate. "
Dar eu nu vreau să vând. Ne confruntăm cu o situaţie dificilă în ce priveşte producţia şi vânzările. Eu nu sunt în afaceri imobiliare, deci mă interesează să-mi vând cât mai bine produsele", a declarat Verestoy.
Fără îndoială că au scăzut toate averile celor situaţi pe primele zece poziţii ale clasamentului, însă cei vizaţi se feresc să vorbească. Ion Ţiriac, clasat pe locul doi anul trecut, cu o avere estimată la 2,2-2,4 miliarde de euro, a "sărăcit" şi el cu mai mult de 500 milioane, în condiţiile în care nu a mai fost inclus în topul Forbes, iar Dinu Patriciu, singurul rămas, are o avere mai mică, spun americanii, cu 700 milioane de dolari. Afaceri foarte vulnerabile la criză, cum ar fi cele imobiliare, mai au şi alţi oameni de afaceri, cum ar fi fraţii Păunescu, Ioan şi Viorel Micula sau familia Adamescu.
Gândul