Fundaşul Stelei, Petre Marin, a declarat că se simte foarte bine la vârsta de 36 de ani şi nu s-a gândit niciodată la retragere, pentru că poate juca în continuare la cel mai înalt nivel. Redăm integral interviul pe care Petre Marin l-a acordat agenţiei NewsIn:
Petre, eşti la echipă din 2004. Simţi că Steaua trece prin cea mai dificilă şi tensionată perioadă de când te afli în Ghencea, având în vedere scandalul dintre suporteri şi conducere, actuala clasare pe locul 6 şi unele prestaţii mai puţin reuşite?
Au mai fost perioade grele la noi, dar se pare că aceasta este cea mai dificilă. Sperăm, însă, să o trecem cu bine şi, prin rezultate, să readucem suporterii alături de echipă. Sunt sigur că vom reuşi.
Crezi că echipa poate ajunge pe podium până la Paşte, aşa cum îşi doreşte patronul?
Cred că se poate, dar nu neapărat fiindcă îşi doreşte patronul, ci deoarece acest lucru ni-l dorim noi, jucătorii şi antrenorii.
Te aşteptai ca Dinamo să remizeze cu două formaţii care se luptă pentru evitarea retrogradării?
Nu mă interesează ce fac celelalte echipe. Important este ceea ce facem noi pe teren. Ne-a ajutat faptul că ei au făcut paşi greşiţi şi atât.
Este un avantaj pentru Steaua faptul că va juca majoritatea derby-urilor pe teren propriu?
Da, şi mai ales dacă suporterii vor fi alături de noi, ne vor încuraja şi vor crea atmosfera extraordinară pe care o întâ lneşti în Ghencea.
Mirel Rădoi era considerat un jucător reprezentativ pentru Steaua şi un adevărat lider. Faptul că a plecat a contat în evoluţiile ulterioare ale echipei? Cine crezi că îl poate înlocui în acest moment?
Nu cred că Mirel poate fi înlocuit. Fiecare jucător are caracterul lui şi modul lui de exprimare. Într-adevăr, poate se simte lipsa lui în vestiar, dar trebuie să facem totul pentru a ne atinge obiectivele, indiferent dacă el este sau nu cu noi.
Urmează meciul cu FC Argeş, cum va fi, mai ales că Steaua are nevoie de victorie pentru a rămâne în apropierea locurilor fruntaşe.
Un meci greu. Personal, consider că FC Argeş are o echipă bună, cu jucători tineri, de perspectivă. Dar noi suntem condamnaţi să luăm cele trei puncte, care să ne menţină în continuare în lupta pentru titlu. Indiferent în ce condiţii vom juca.
La început de sezon Steaua este cotată mereu favorită la câştigarea titlului, dar pe parcurs se întâmplă ceva şi distanţă faţă de alte formaţii creşte. Cum ti se pare faptul că echipa nu mai este văzută o favorită certă la titlu aşa cum era în alţi ani?
Steaua a fost, este şi va fi întotdeauna favorită la titlu datorită istoriei pe care o are, palmaresului şi jucătorilor de valoare pe care i-a avut şi îi are în continuare.
În cazul în care echipele din faţa voastră au un parcurs foarte bun, există riscul ca Steaua să nu participe în cupele europene. E o variantă la care v-aţi gândit la un moment dat sau nici măcar nu se pune problema de aşa ceva?
Nu m-am gândit la aşa ceva şi nu cred că este posibil. Prea mulţi au cântat prohodul Stelei şi s-ar putea să aibă o surpriză la final de sezon.
Presiunea este foarte mare atunci când joci la Steaua. Se simte acum mai mult decât oricând, având în vedere şi locul din campionat? În cazul tinerilor din echipă, această presiune îi poate face să aibă evoluţii sub valoarea lor?
Cu siguranţă, la noi există presiunea rezultatelor şi aşa va fi mereu. Într-adevăr, poate avea un impact negativ asupra unora dintre jucătorii tineri, care se pot exprima sub valoarea lor. Datoria noastră este să le insuflăm încredere şi să le inoculăm spiritul de învingător specific Stelei.
Mulţi au spus că atmosfera din vestiarul Stelei e cea mai bună din ultimii ani, ţie cum ţi se pare?
De când sunt eu la Steaua, atmosfera în vestiar a fost mereu una bună, dar, într-adevăr, cu Marius Lăcătuş este una extraordinară şi specială.
Anul trecut lupta la titlu a fost considerată una dintre cele mai frumoase din Liga I. Acum sunt mai multe echipe implicate, iar diferenţa dintre ele este mai mică. Cum crezi că va fi finalul de campionat?
Va fi aprig disputat, şi îmi doresc foarte mult ca noi să avem câştig de cauză. Cu siguranţă vor fi multe răsturnări de situaţie, care vor asigura spectacolul şi în acest an.
Cum te simţi din punct de vedere fizic la 36 de ani? Cât simţi că mai poţi continua la acest nivel ridicat, cu meciuri de Liga I şi cupe europene?
Important este să fiu sănătos, să mă pregătesc în continuare ca şi până acum şi, în cazul în care se apelează la mine, să fiu pregătit să-mi ajut echipa şi s-o fac la fel de bine cum am făcut-o şi până acum.
A fost vreun moment în care te-ai gândit la retragere? Pe cine ai vedea urmaşul tău pe postul de fundaş stânga?
Nu m-am gândit niciodată să mă retrag. Simt că nu este înca momentul şi, în plus, am contract cu Steaua până în vara lui 2010. Eu întotdeauna am dus la bun sfârşit o activitate şi o înţelegere. Nu mă pot pronunţa vizavi de urmaşi, deoarece încă îmi doresc să evoluez. Pot spune, însă, că îmi place foarte mult de Lucian Filip şi îl văd ca pe un posibil înlocuitor. Poate nu în cel mai scurt timp, dar cu siguranţă este un jucător de perspectivă.
Este cunoscut faptul că anumiţi jucători, pe măsură ce avansează în vârstă, devin tot mai nervoşi pe parcursul meciurilor din cauza încărcăturii emoţionale acumulate de-a lungul unei cariere. Tu cum stai din acest punct de vedere?
Stau foarte bine. Sunt un tip cerebral şi mă interesează doar jocul meu şi al echipei mele.
George Ogăraru spunea că eşti un jucător a cărui polivalenţă ar trebui luată ca exemplu de mulţi alţi fotbalişti. De asemenea, George mai afirma că ai ajutat mulţi jucători cu sfaturi, inclusiv pe el. În acest moment care este cel jucătorul pe care l-ai luat sub aripa ta?
Îi mulţumesc lui George pentru aprecieri şi încerc, pe cât este posibil, să-mi ajut colegii cu sfaturi din experienţa mea şi, în special, pe cei mai tineri. Ochiroşii este unul dintre jucătorii tineri la care eu ţin foarte mult şi pe care îl încurajez din prima zi în care a intrat în vestiarul Stelei. Mi-aş dori ca, în scurt timp, el să devină un jucător de bază al echipei. Are calităţi deosebite.
Tot patronul spunea că în câţiva ani, Steaua poate ajunge, cu tinerii pe care îi are, să joace o seminifinală de Liga Campionilor. Tu ai jucat multe meciuri la acest nivel. Crezi că este posibil?
Este greu, dar nu imposibil. La acest nivel, dacă nu ai jucători cu experienţă bogată şi valoare, este greu să faci faţă acestei competiţii, unde întâlneşti cei mai buni fotbalişti din lume.
Steaua a jucat trei sezoane la rând în Liga Campionilor, iar tu ai bifat destul de multe partide. Care a fost cel mai puternic adversar pe care l-ai întâlnit?
Au fost mai mulţi, dar cel care m-a impresionat cel mai mult a fost David Beckham.
În ultimii doi ani Steaua a mers în Liga Campionilor de pe locul 2 şi a ratat titlul în ultimele etape. Faptul că echipa a jucat în Liga Campionilor a diminuat dezamăgirea că nu aţi câştigat titlul sau rămâne totuşi un regret?
Regretul că nu am cucerit titlul rămâne, indiferent dacă jucăm sau nu în Liga Campionilor. Să fim campioni este principalul nostru obiectiv, care este impus de standardul ridicat al acestui club, cel mai galonat din istoria fotbalului nostru.
Cum vezi meciurile României din preliminariile Campionatului Mondial cu Serbia şi Austria. Are naţionala puterea să treacă cu bine peste aceste partide dificile?
România poate bate orice echipă din lume. Am demonstrat acest lucru şi îmi doresc, ca şi român, ca şi în această dublă să avem sorţi de izbândă şi să ne calificăm la Campionatul Mondial din 2010.