Firma PIC, deţinută de fraţii Cornel şi Ilie Penescu, a fost asaltată de creditori după arestarea finanţatorului echipei FC Argeş, pe rolul instanţelor din ţară fiind în derulare zeci de procese.
La mai multe tribunale din ţară, în special în judeţele în care există hypermarketuri PIC, au fost înregistrate în ultima lună zeci de acţiuni înaintate de furnizorii şi creditorii firmei PIC, care cer achitarea unor facturi de sute de mii de lei, conform informaţiilor postate pe site-urile instanţelor de judecată.
Problemele economice ale firmei PIC şi implicaţiile sociale ale acestora vor fi invocate de apărătorii omului de afaceri piteştean în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Piteşti, care vor decide dacă Penescu va fi sau nu cercetat în libertate.
"
Clientul meu nu reprezintă pericol social dacă este pus în libertate, ci dacă este menţinut în arest, pentru că omul nu îşi poate rezolva problemele economice de la PIC. Când distribuitorii cer asemenea sume, pe care nu poţi să le plăteşti, te poţi aştepta la faliment şi 4.000 de oameni riscă să rămână şomeri" - a declarat marţi avocatul lui Cornel Penescu, Ion Neagu.
Cornel Penescu a declarat pe 15 mai, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Argeş, că unul dintre motivele pentru care solicită punerea în libertate îl reprezintă necesitatea de a-şi salva afacerile, afectate de imaginea creată prin arestarea sa.
"
Sunt acţionar la o societate unde lucrează circa 4.000 de oameni şi prin arestarea mea s-a creat panică în rândul furnizorilor şi colaboratorilor, care au impresia că societatea va intra în faliment. Doresc să fiu cercetat în stare de libertate pentru a putea să-mi continui activitatea economică. Societatea PIC este asaltată în acest moment de creditori, ca urmare a neîncrederii generate de arestarea mea. Până acum, societatea făcea plăţi de circa 20 de miliarde zilnic, iar acum suntem asaltaţi să plătim sute de miliarde", a spus Penescu.
La Curtea de Apel Piteşti se judecă marţi recursul depus de procurorii DNA faţă de decizia Tribunalului Argeş de a admite punerea în libertate sub control judiciar a finanţatorului echipei FC Argeş, Cornel Penescu, arestat preventiv pentru dare de mită în dosarul corupţiei din fotbal.
Penescu a fost adus la ora 10,00 din arestul IPJ Argeş şi nu a făcut nicio declaraţie înainte de intrarea în sala de judecată.
Tribunalul Argeş a admis, pe 15 mai, cererea de punere în libertate sub control judiciar înaintată de avocaţii lui Cornel Penescu, arestat preventiv în dosarul corupţiei din fotbal.
Conform încheierii de şedinţă, punerea în libertate este condiţionată de o serie de restricţii.
"
Se instituie în sarcina inculpatului obligaţiile: să nu depăşească limita teritorială a localităţii de domiciliu, respectiv municipiul Piteşti, să se prezinte la organul de urmărire penală şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie din localitatea de domiciliu, conform programului de supraveghere întocmit de acesta, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme", se arată în încheierea de şedinţă.
Instanţa îl mai obligă pe Cornel Penescu să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi din dosar, de membrii familiilor acestora şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect.
"
La rămânerea definitivă a prezentei încheieri se va comunica dispozitivul acesteia secţiei de poliţie în a cărei rază teritorială locuieşte inculpatul, jandarmeriei, poliţiei comunitare, organelor competente să elibereze paşapoarte, organelor de frontieră", se mai menţionează în încheiere.
În acelaşi dosar se mai află în arest preventiv directorul societăţii PIC, Liviu Făcăleaţă, cercetat pentru dare de mită, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi fostul director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, cercetaţi pentru luare de mită.
Alţi patru arestaţi preventiv, observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu şi Aurelian Bogaciu, cercetaţi tot pentru luare de mită, au fost deja puşi în libertate.