Fostul preşedinte al clubului FC Argeş, Gheorghe Pieca, este audiat, vineri, de procurorii DNA Piteşti în dosarul corupţiei din fotbal.
Pieca a intrat în sediul DNA Piteşti fără să facă vreo declaraţie. El a mai fost audiat de procurorii anticorupţie pe 8 mai, în acelaşi dosar.
În faţa procurorilor DNA a fost adus vineri şi finanţatorului echipei FC Argeş, Cornel Penescu, arestat preventiv în dosarul corupţiei din fotbal. El a fost dus vineri la DNA Piteşti, pentru a doua zi consecutiv.
Înainte de intrarea în sediul DNA Piteşti, Penescu s-a arătat, pentru prima dată, deranjat de prezenţa jurnaliştilor, întrebându-se retoric de unde s-a ştiut că va fi audiat de procurori şi acuzând că ar fi vorba în cazul său de un circ mediatic.
Cornel Penescu ar urma să asiste la o nouă percheziţie informatică a unor computere ridicate la începutul anchetei de la sediul firmei PIC, pe care o deţine împreună cu fratele său, Ilie Penescu.
Finanţatorul echipei FC Argeş a fost dus şi joi, pentru un sfert de oră, la DNA Piteşti, unde i-ar fi fost adus la cunoştinţă faptul că este acuzat de încă o infracţiune de dare de mită, conform unor surse judiciare.
Noua acuzaţie se referă la sumele de bani pe care Penescu le-ar fi dat directorului pentru relaţii internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal, Florin Prunea, prin intermediul preşedintelui clubului FC Argeş, Cristian Mincă, pentru a interveni în favoarea sa în vederea reducerii unei sancţiuni disciplinare.
De altfel, şi Florin Prunea a fost pus sub învinuire pentru luare de mită şi trafic de influenţă în dosarul corupţiei din fotbal, după cum au confirmat surse judiciare.
Potrivit unui referat al procurorilor DNA, apărut în presă pe 15 mai, "inculpatul Penescu Gheorghe Cornel a oferit, prin intermediul lui Mincă Cristian, preşedinte al clubului de fotbal FC Argeş Piteşti, în datele de 30.09.2008 şi 21.10.2008, numitului Prunea Florian, suma de 2.000 USD pentru ca acesta să intervină la Comisia de Disciplină din cadrul Federaţiei Române de Fotbal pentru a nu fi sancţionat pentru o abatere, iar la data de 03.11.2008, prin acelaşi Mincă Cristian a oferit numitului Prunea Florian suma de 10.000 USD pentru ca acesta să intervină la Comisia de Apel din cadrul Federaţiei Române de Fotbal în vederea anulării sau reducerii sancţiunii de 300.000 de lei primite de inculpat".
Din acelaşi document reiese că Penescu ar fi dat diferite sume de bani, prin intermediul omului său de încredere, Liviu Făcăleaţă, mai multor arbitri, pentru a favoriza echipa FC Argeş.
"
Inculpatul Penescu Gheorghe Cornel în afara arbitrilor cărora le-a remis sume de bani prin intermediul inculpatului Făcăleaţă Liviu Ilie, menţionaţi în rezoluţia de începere a urmăririi penale din data de 13.04.2009 (Marcel Lică, Sorin Corpodean, Marcel Savaniu şi Aurelian Bogaciu), a mai dat sume de bani, prin acelaşi inculpat, arbitrilor Caia Sorin Cristian, Danşa Laurenţiu Liviu, Tripa Claudiu, Toderici Mircea, Martiş Marius Marian şi Dan Cristian Lucian, iar inculpatului Ivan Ionel i-a oferit suma de 5.000 dolari", se mai arată în documentul citat.
În dosarul corupţiei din fotbal se află în arest preventiv finanţatorul echipei FC Argeş şi directorul societăţii PIC, Liviu Făcăleaţă, cercetaţi pentru dare de mită, precum şi fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin şi fostul director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, cercetaţi pentru luare de mită.
Alţi patru arestaţi preventiv, observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu şi Aurelian Bogaciu, cercetaţi tot pentru luare de mită, au fost deja puşi în libertate.